Да вземеш шофьорска книжка не е най-леката задача. Тук в България има задължителни частни школи, в които се провежда задължително теоретично и пракитческо обучение, както и държавни изпити. Навсякъде по света има различни видове изисквания, през които един кандидат-водач трябва да премине.

В нашата страна задължителните часове в частните автошколи са 40 часа теория, като един учебен час е 45 мин, както и 31 практически часове по кормуване, които са по 50 мин. Следва изпит по теория, който е 40 мин и изпит по практика с продължителност 25 мин. Цената на шофьорският курс варира от 600 до 1000 лв.

Ще ви запознаем с обучението, условията и изискванията необходими за изкарване на шофьорска книжка в някои страни. Всеки може да направи своите изводи и да сравни шофьорския курс тук и по света.

Да започнем с Балканският полуостров, например нашата южна съседка Гърция.

Там също има частни автошколи без които няма как да изкараш книжка. Задължителните часове по теория са 20 и отново те са по 45 мин, както е в България, след което има изпит. Часовете по практика отново са най-малко 20 учебни часа със същата продължителност от 45 минути. Накрая изпита е 15-20 мин, а разликата е, че изпитващият сяда на задната седалка, докато инструкторът е до кандидат-водача, което безспорно е по-добрия модел. Най-евтината цена за шофьорски курс е около 700 евро. Много често часовете не са достатъчни и на курсиста се препоръчва допълнително обучение. Това оскъпява услугата и с всички такси обикновено са нужни около 1500 евро, за да се сдобиете с шофьорска книжка в Гърция.

На север в Румъния шофьорският курс е в две части. Теоретична част, която е минимум 24 часа, и практическа, при която се шофира задаължително поне 30 часа. Изпитите са подобни на нашите. При теоретичният изпит въпросите са 26, като имаш право на 4 грешки. Пракитческият се различава само по това, че е най-малко 25 минути, като може да достигне 45 минути шофиране. Цената на шофьорския курс варира между 1400-2000 леи, което е като при нас 600-1000 лв.

На запад в Сърбия се шофира най-много. Там часовете по кормуване задължително са поне 40 на брой. Теоретична част също е необходимо да се премине. Отново най-малко 40 учебни часа. Шофьорските курсове в западната ни съседка са от порядъка на 500-600 евро.

Продължаваме към западна Европа, но все още на Балканите и в частност Хърватска.

Отново, в тази красива страна, е задължително да преминеш през частна автошкола. Има теоретична и практическа част, както е при нас. Задължителните часове по теория са 30 на брой с продължителност 45 миниути. Практическото обучение е не по-малко от 35 учебни часа. Приблизителната цена само на шофьорския курс без изпити и други такси е в порядъка на 1300-1500 наши пари. Един учебен час средно е 40 лв за 45 минути.

Изглежда, че на Балканите начините да се сдобиеш с шофьорска книжка са доста сходни. Навсякъде има определен брой задължителни часове, както и държавни изпити. Шофьорският курс в България и Румъния е с най-никса цена, но в Румъния има доста такси, които оскъпяват взимането на книжка.

Нека се насочим още по на запад. Ще се спрем на Австрия, където модела е подобен. Отново има задължителни частни школи, но в тях срещу заплащане могат да се регистрират непрофесионалисти. Ваши близки роднини или приятели, които да ви обучават. Задължителният минимум е 18 практически часа по кормуване, а при теорията часовете са общо 32 на брой. Колкото по на запад, толкова по-скъпа е този вид услуга. В Австрия тя е не по-малко от 1500 евро.

В Белгия, както и в Англия не е задължително да се записвате на шофьорски курс в частна школа. Може да се обучавате и на ваша собствена кола, но задължително се поставя знак „L”. Има изисквания за придружителя и застраховката на използваната кола е значително по-скъпа. Цената на шофьорски курс при професионалист в тези страни е пак от 1500 до 2000 евро

Всъщност най-трудно се изкарва книжка в Германия. Може би очаквано там изпитите са изключително сложни и тежки. Задължителният брой часове по кормуване са само 12 и никога не са достатъчни, а пък по теория един учебен час е с продължителност 90 минути, като са необходими също 12 задължителни часа. Следва изпит по теория с 30 въпроса, който е доста труден. Изпитът по кормуване включва много маневри и е в рамките на 45 минути. Всеки нов водач има 2 години изпитателен срок, а при различни нарушения се преминава допълнително обучение. Цената на един практически учебен час е около 100-на евро. Шофьорският курс струва между 1500 и 2000 евро.

В Испания пък няма задължителен брой часове по практика, а всеки преценява колко да си вземе преди да се яви на изпит. Теоретичната част също е по желание. Интересното там е, че всеки кандидат-водач знае маршрута, по който ще премине по време на изпита по кормуване. Цената на курса варира в зависимост от това колко часа ще са ви нужни, но един час е някъде между 50 и 100 евро.

Зад океана почти всеки знае как се случват нещата. В Щатите няма задължително обучение в частни школи. Там се започва и от по-ранна възраст, а изпитът е с колата на курсиста. Няма задължително времетраене на практическия изпит. Теоретична част също няма, а изпитът е на компютър и са разрешени максимум 6 грешки. Все пак може и да се запишете в частна автошкола, където обикновено се шофира 24 часа, колкото е и теоретичната част. Сумата за тази услуга е от порядъка на 500-600 долара.

В най-многолюдната страна Китай също трудно се взима шофьорска книжка. Там изпитите са общо 4 на брой. Два теоретични, от които първия включва 100 въпроса свързани със закона, а втория е от 50 въпроса с правилните навици за един шофьор.  Практическите са паркиране и основни шофьорски умения на полигон и втори изпит шофиране в градски условия. Задължително е да се премине през частна автошкола. Обучението по практика е минимум 32 учебни часа. А цената на най-евтиният шофьорския курс е приблизително 800 лева, но достига до 2000-3000 лева, тъй като има ВИП шофьорски курсове и много зависи в коя част на Китай ще се проведе.

В целият свят шофьорските курсове са организирани по различен начин. Ние от автошкола „Соколови“ ЕООД сме на мнение, че е задължително те да се провеждат от професионални преподаватели. Смятаме, че за всеки един кандидат-водач са необходими различен брой часове по теория и практика. Качеството на тази услуга би трябвало да бъде високо, тъй като шофирането е огромна отговорност и обучението е веднъж в живота на всеки от нас.

Запишете вашият шофьорски курс при нас, защото ние обичаме професията си и знаем какво е нужно, за да управлявате автомобил безопасно.

Професионални инструктори!

Обадете ни се да насрочим първия Ви урок по шофиране

  • 0883 333 653